04 januari 2014

Lotte Kestner - Blue Bird Of Happines / Until

Lotte Kestner is het bijzondere alter ego van de uit het Amerikaanse Seattle afkomstige singer-songwriter Anna-Lynne Williams, die een enkeling nog zal kennen van de band Trespassers William. Als Lotte Kestner bracht ze het afgelopen jaar maar liefst twee platen uit: Blue Bird Of Happines en de zeer goed gevulde EP Until. Het is de eerste plaat waarop ik de afgelopen dagen hopeloos verliefd ben geworden. Lotte Kestner maakt op Blue Bird Of Happines prachtige, intieme en vaak fluisterzachte luisterliedjes. Het zijn luisterliedjes die door het fluisterzachte karakter bijna achteloos langs je heen zweven, maar wanneer je eenmaal wordt gegrepen door de prachtige songs van Lotte Kestner ben je verkocht. De Amerikaanse singer-songwriter beschikt over een prachtige heldere stem, die heerlijk dromerig kan klinken. Het is een stem die centraal staat in de steeds bijzonder smaakvol, maar altijd uitermate sober aangeklede songs op Blue Bird Of Happines. De soberheid en intimiteit van Blue Bird Of Happines zal veel luisteraars afschrikken, maar ik vind het persoonlijk de kracht van de muziek van Lotte Kestner. Lotte Kestner krijgt hier en daar het etiket alt-folk opgeplakt, maar dat hoor ik er niet in. Blue Bird Of Happines laat zich inspireren door folk en singer-songwriter muziek uit het verleden, maar geeft hier door de bijzonder sobere instrumentatie en engelachtige vocalen een nieuwe en eigen draai aan. Blue Bird Of Happines bevat een serie songs die je een paar keer moet horen voordat je ze op de juiste waarde kunt schatten, maar vervolgens zuigen ze je stuk voor stuk de bijzondere wereld van Lotte Kestner in. Blue Bird Of Happines lijkt dan even een plaat om bij tot rust te komen, maar hiervan blijkt geen sprake. Lotte Kestner maakt muziek die diep onder de huid kruipt en die uiteindelijk dwingt tot luisteren, keer op keer. Lotte Kestner doet heel veel zelf, maar als Damien Jurado op komt draven voor een duet wordt het niveau nog wat verder opgetild en wanneer Lotte Kestner zich vergrijpt aan Halo van Beyonce, laat ze horen dat ze ook songs van anderen haar wondere wereld in kan trekken. Het is een wereld die bij iedere luisterbeurt mooier, intiemer en indringender wordt, wat van Blue Bird Of Happines een plaat maakt om te koesteren. Steeds met nog net wat meer liefde.


Diep onder de indruk ben ik inmiddels van de twaalf prachtliedjes op Blue Bird Of Happines, maar het is niet het enige dat ik van Lotte Kestner heb gemist in 2013. De goed gevulde EP Until (8 tracks, bijna 35 minuten) voegt nog acht bijzondere songs toe aan het oeuvre van de Amerikaanse. Until is bijna net zo sober en intiem als Blue Bird Of Happines, maar is hier en daar net wat uitbundiger versierd met een vleugje elektronica, al moet je je daar niet al te veel van voorstellen. Until is voor mij nog niet zo onmisbaar als Blue Bird Of Happines, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat ik de plaat nog niet zo lang ken. Blue Bird Of Happines schaar ik alvast onder de gemiste verrassingen van 2013. Until zal wel heel snel volgen. Erwin Zijleman





 








Until ligt nog niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via het alom geprezen cdbaby (http://www.cdbaby.com/cd/lottekestner3).