09 juni 2014

Courtney Barnett - The Double EP: A Sea Of Split Peas

Eindelijk, eindelijk, eindelijk, eindelijk uit in Nederland. Absoluut één van de beste platen van 2013 en nu dus ook van 2014. Ik sta nog steeds volledig achter mijn onderstaande recensie van meer dan een half jaar geleden. Sterker nog, The Double EP: A Sea Of Split Peas is de afgelopen zes maanden alleen maar mooier, indrukwekkender en dierbaarder geworden.


Courtney Barnett is een jonge Australische singer-songwriter die in eigen land inmiddels enige bekendheid geniet en onlangs in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werd onthaald als groot talent. Het lijkt een kwestie van tijd voordat we de singer-songwriter uit Melbourne ook in Nederland gaan omarmen, want haar eerste release is een ware sensatie. 

The Double EP: A Sea Of Split Peas is samengesteld uit de twee EP’s die Courtney Barnett in Australië heeft uitgebracht en is wat mij betreft een volwaardig debuut. 

Bij beluistering van The Double EP: A Sea Of Split Peas moest ik in eerste instantie vooral denken aan Patti Smith. Bijvoorbeeld vanwege de zowel warm als onderkoeld klinkende muziek, waarin psychedelisch aandoende gitaren de toon bepalen en de ritmesectie bijdraagt aan het indringende karakter van de muziek. 

De combinatie van warmte en onderkoeling komt terug in de stem van Courtney Barnett. Het is een stem die net als die van Patti Smith iets urgents heeft en ook bij Courtney Barnett heb je het idee dat alles wat ze zingt poëzie is. 

The Double EP: A Sea Of Split Peas bevat twaalf songs en ze zijn alle twaalf ijzersterk. Courtney Barnett maakt op haar debuut muziek die is geworteld in de jaren 70. Beluistering van de plaat begint bij Patti Smith, maar in de tracks die volgen komen meerdere smaakmakers uit het meest invloedrijke decennium uit de popmuziek voorbij. 

Objectief beschouwd kleurt Courtney Barnett op The Double EP: A Sea Of Split Peas vooral binnen de lijntjes, maar de plaat wekt een hele andere indruk; misschien omdat de instrumentatie en de zang op de plaat tegenwoordig eerder atypisch dan gangbaar zijn.

Courtney Barnett is op zich geen heel groot zangeres, maar ze weet haar songs op buitengewoon trefzekere en emotievolle wijze te vertolken. De kwaliteit van de songs en de lekker volle instrumentatie doen de rest. 

Courtney Barnett maakt indringende muziek die alle aandacht opeist. Het is aandacht die wordt beloond, want The Double EP: A Sea Of Split Peas is ook nog eens een groeiplaat, die steeds weer andere parels aan de oppervlakte brengt. 

Courtney Barnett blijft hierbij gelukkig niet steken in de jaren 70, maar maakt ook uitstapjes naar het heden. Bij deze uitstapjes raakt haar muziek aan die van PJ Harvey of Liz Phair in haar jonge jaren; ook voorbeelden waarvoor je je als vrouwelijke singer-songwriter niet hoeft te schamen. 

Ik kwam The Double EP: A Sea Of Split Peas op spoor via een recensie in een Brits muziektijdschrift en sinds de eerste keer horen ben ik zwaar verliefd op deze plaat. Deze liefde wordt alleen maar sterker, want de songs van Courtney Barnett dringen zich steeds nadrukkelijker op en hebben steeds meer impact. 

In Nederland hebben we de prachtplaat van Courtney Barnett tot dusver helaas niet opgepikt, maar dat moet gezien de kwaliteit van de plaat gaan veranderen. Ik voorspel daarom nu alvast dat de Australische singer-songwriter gaat uitgroeien tot één van de sensaties van het muziekjaar 2014. Een van de sensaties van 2014 nu alvast horen? Klik op één van de players hieronder. Erwin Zijleman