12 juli 2014

Gretchen Lohse - Primal Rumble

Het prachtige interview met Gretchen Lohse bij de collega's van WoNo BLOG (zie http://wonomagazine.blogspot.nl/2014/07/interview-with-singer-songwriter.html), zette me weer op het spoor van het eerder dit jaar bij mij bejubelde Primal Rumble. Wat blijkt: de plaat is in de zomer nog veel onweerstaanbaarder dan in de winter. Mis hem niet, al is het maar omdat de dollar nog wat lager staat dan een paar maanden geleden.


Heel lang heb ik getwijfeld of ik deze plaat stiekem voor mezelf zou houden of niet. Primal Rumble van Gretchen Lohse is al weken een persoonlijke favoriet waar anderen geen weet van hebben. Een plaat die ik stiekem koester als één van de grote verassingen van de laatste tijd, maar waarover ik tot dusver nog geen letter heb opgeschreven. 

Vandaag maak ik een einde aan het voor mezelf houden van het debuut van de singer-songwriter uit Philadelphia. Allereerst omdat Primal Rumble van Gretchen Lohse veel meer aandacht verdient dan de plaat tot dusver krijgt en hiernaast omdat het voor jezelf houden van een mooie plaat uiteindelijk toch minder voldoening geeft dan het delen van deze plaat. 

Gretchen Lohse komt zoals gezegd uit Philadelphia en heeft met Primal Rumble een fascinerende en als je het mij vraagt bloedmooie plaat gemaakt. Op Primal Rumble domineren uiterst ingetogen folksongs. Het zijn folksongs met een hoofdrol voor een subtiel bespeelde akoestische gitaar en de mooie heldere stem van Gretchen Lohse. 

Tot zover onderscheidt Primal Rumble zich nog niet van de talloze andere platen in dit genre, maar Gretchen Lohse heeft nog een aantal sterke wapens achter de hand. Dat zijn allereerst haar bijzondere songs. Het zijn zeker geen songs die je na één keer horen meezingt, maar desondanks ligt het lekker in het gehoor en prikkelt het ook nog eens de fantasie. 

Primal Rumble valt hiernaast op door een bijzondere instrumentatie. De akoestische gitaar van Gretchen Lohse staat centraal in vrijwel alle songs op de plaat, maar hiernaast zijn er strijkers, blazers en authentiek klinkende synths (van Thomas Hughes van The Spinto Band), die het debuut van Gretchen Lohse een geheel eigen en vaak wat sprookjesachtig geluid geven, dat ze zelf omschrijft als 'chamber folk'. 

Er zijn ongetwijfeld mensen die niet goed  uit de voeten kunnen met de bijzondere, soms wat pastorale, stem van Gretchen Lohse en de zoete inkleuring van de meeste van haar songs, maar persoonlijk vind ik het prachtig. 

Primal Rumble is een plaat die verleidt en betovert, maar ondertussen maakt Gretchen Lohse ook een plaat die zorgt voor een aangenaam loom gevoel en een verlangen naar lente en zomer. Primal Rumble klinkt als een zwoel lentebriesjes, fluitende vogeltjes, een lekker zonnetje en een zorgeloze dag, maar ook als een onverwachte regenbui op een mooie zomerdag. 

Ik ben al weken diep onder de indruk van deze plaat en denk dat er meer muziekliefhebbers als een blok gaan vallen voor deze mooie en bijzondere plaat. Gretchen Lohse maakt op Primal Rumble muziek van een bijna buitenaardse schoonheid; de afbeelding op de cover is wat dat betreft veelzeggend. Erwin Zijleman

Primal Rumble van Gretchen Lohse ligt niet in Nederland in de winkel, maar kan worden verkregen via haar bandcamp pagina (http://gretchenlohse.bandcamp.com/album/primal-rumble). Voor 6 dollar. Dat is met de huidige koers nog geen vierenhalve euro. Schandalig lage prijs voor zoveel moois.